Cristina, ma regasesc,pina la un punct, in situatia ta.Am platit cazarea pina in ziua in care am nascut, dupa care cheltuielile cu cazarea si micul dejun au fost preluate de catre clinica.Pentru a putea veni in tara cu copilul, a fost necesar sa-i fac titlu de calatorie(care este valabil 1 luna de zile), care se elibereaza de catre Consulatul Roman din Germania, ce are puncte deschise la Bonn,Berlin si Munchen,cel ma apropiat fiind cel de la Bonn.Din maternitate, ti se va da niste documente care atesta nasterea copilului, ce trebuie depuse la primaria lor, unde veti plati o taxa (20 sau 25 euro,nu ma tin minte).La parterul maternitatii este un birou unde se elibereaza aceste hirtii si puteti vorbi cu ei sa le depuna la primarie, pt ca dureaza citeva zile pina se elibereaza certificatul de nastere german.Peste citeva zile, veti merge la primarie cu actele voastre de identitate(sa aveti si certificatul de casatorie si cele de nastere ale voastre, plus banii de taxa), pt eliberarea certificatului de nastere german cu care veti merge la Bonn.Intr-un orasel(imi scapa numele), la vrea 50 km de BO trebuie apostilat certificatul de nastere, pt a fi recunoscut in Romania-intrebi tot la primarie unde sa apostilezi certificatul.Noua nu ni s-a cerut nicaieri documentele de identitate traduse si legalizate, cu toate ca am mai auzit persoane care au plecat cu ele traduse si legalizate,chiar si apostilate din Romania, insa noi am scutit o cheltuiala destul de mare.Va sfatuiesc sa faceti aceste proceduri cit copilul este in spital, altfel veti fi nevoiti sa mergeti cu el pina la Bonn.Insa, in acelasi timp,rugati-o pe Dna Angela (secretara Dr.Sandica) sa sune la consulat, pt a vedea ce acte mai sint necesare, dupa noua legislatie.(daca se acorda CNP de la Consulat, inseamna ca este posibil sa va elibereze de acolo direct certificat de nastere romanesc si poate nu mai este necesara apostila-alta cheltuiala ). Si aceasta rugaminte poate e bine sa i-o trimiti printr-un mail inainte de a pleca din tara, pentru a sti ce documente trebuie sa pregatesti)Si inca ceva, sa nu uiti sa iei cu tine si poza copilului, poza facuta in spital(la Herz, nu la maternitate), dupa nastere, de catre un fotograf de-al lor, cu dimensiuni standard.Oricum, in ultimul timp, vad ca tot mai multe persoane de la noi nasc acolo, asa ca Dna Angela,probabil,este la curent cu tot "mersul" documentelor.
Sarcina usoara in continuare, natere usoara, multa bafta si sanatate atit voua cit si viitorului bebelus.