Dr. Eugen Sandica - erou sau inger?!
Luni, in data de 07.03.2011 la ora 13.13 in Cluj-Napoca, la Spitalul de Ginecologie 1 a venit pe lume Alexandru, al doilea copilas al nostru. A fost o zi dificila, o zi in care nu ne-am putut bucura pe deplin de acest moment, eveniment care ar fi trebuit sa fie printre cele mai frumoase clipe din viata. De ce? Cu o saptamana inainte, in data de 28.02.2011, in urma mai multor consultatii am primit o veste, care ne-a schimbat viata; aceea ca Alexandru suferea de o malformatie cardiaca, iar sansele lui de a ramane in viata la nastere sunt extrem de scazute (sau chiar nule dupa unii doctori).
A urmat o saptamana cumplita, in care nu stiam ce sa facem, unde sa mergem, ne puneam des intrebarea "De ce?!".
Probabil din cauza acestei vesti cumplite, sotia mea l-a nascut prematur pe Alex, la 36 saptamani. Am incercat sa ne continuam viata, gandindu-ne ca se va implini un miracol, ca doctorii se inseala, ca nu au dat un diagnostic corect, etc..., iar, daca este asa cum ne-au anuntat ei, nu puteam face nimic. Nu am primit nicio indrumare sau un sfat pozitiv de la doctori cu privire la sansa pe care ar putea sa o aiba copilul nostru, daca ar fi operat la o alta clinica, din strainatate, desi acestia cunosteau acest lucru. E greu cand vrei sa faci ceva, sa schimbi ceva, dar nu sti incotro sa te indrepti, nu poti sau nu tine de tine..., si astepti sa vezi ce se intampla. Vrei sa vina clipa aceea, dar cand stii ce te asteapta...
Au aparut incurajarile si sustinerea din partea familiei, a prietenilor, lucruri care te ajuta sa lupti, sa mergi mai departe. Iar cu credinta si incredere in Dumnezeu, miracolul s-a produs: spre surprinderea medicilor, la nastere, Alex s-a comportat ca si un copil sanatos, insa diagnosticul a ramas aproape acelasi, atrezie de valva tricuspida, ventriculul drept fiind nedezvoltat suficient.
Dupa o saptamana cu multe intamplari ciudate prin spitalele romanesti, in care nu erai incurajat deloc, si ti se spunea mereu ca nu prea este de facut mai nimic, doar sa asteptam pana la 3-6 luni pentru a se interveni chirurgical, am hotarat sa plecam in Germania, la o clinica specializata pe astfel de probleme de inima din Bad Oeynhausen, unde directorul departamentului de chirurgie congenitala, este un roman, Dr. Eugen Sandica, un om modest si cu suflet mare. (detalii pe
www.malformatiicardiace.ro) I-am transmis diagnosticul si ne-a raspuns prompt ca ne asteapta la clinica pentru a-l putea ajuta pe Alex.
Intrun sfarsit, dupa rezolvarea tuturor actelor, urma sa zburam cu un avion sanitar spre Dortmund, avion care s-a defectat in drum spre Cluj (s-a depresurizat), iar tara noastra "draga" neavand in dotare un asemenea avion special, am apelat la o companie aeriana din Germania care ne-a trimis avionul sanitar necesar pentru a ajunge in siguranta la clinica. Si am ajuns la timp... Daca ramaneam in tara, nu stiu daca mai rezista Alex...
Ne bucuram ca am avut posibilitatea de a pleca la clinica din Germania, posibilitate care, din pacate nu toata lumea o are...
Cat despre clinica, departamentul condus de directorul Dr. Sandica, personalul si conditiile existente intr-o tara cu adevarat dezvoltata, doar cuvinte de lauda; Ireprosabil. Nu exista portari si femei de serviciu, care sa urle la tine, doctori si asistente incruntati care sa astepte atentii. Nu! Toata lumea isi face datoria, iti explica cu zambetul pe buze si te incuraja. Ne-am simtit mult mai linistiti, chiar daca a urmat o operatie foarte dificila, pe cord deschis. Operatie, care datorita Dr. Eugen Sandica a fost un succes. Dumnezeu prin mainile acestui "mare" om face minuni. Sa operezi 4-5 ore la o inimioare cat un varf de deget ... nu este un lucru deloc simplu.
In doar 5 zile am "avansat" de la terapie intensiva la salon. A fost o bucurie mare. Pe zi ce trece Alex era tot mai bine, scapa de perfuzii si de toate "cablurile" din jurul sau. Sarbatoarea mai mare a fost cand am fost anuntati ca vom putea merge spre casa, unde ne astepta baietelul nostru mai mare, familiile noastre si prietenii.
Pe data de 31.03.2011 am ajuns si noi acasa, cu totii. A fost o luna de zile ... extrem de grea.
Am trecut cu bine si de cea de-a doua interventie chirurgicala necesara, care a fost efectuata la data de 07.09.2011, cand Alex avea 6 luni. Am fost mult mai linistiti decat la prima operatie, deoarece stiam ca fiul nostru este "pe maini bune" si Dr. Sandica va avea grija de el.
Acum ne bucuram de acesti copii minunati. Alex are aproape opt luni si se simte bine. Este un copil cuminte, linistit si foarte puternic. Pentru el va mai urma inca o interventii chirurgicale la fel de dificila, la aproximativ 3-4 anisori, dar suntem increzatori ca va trece cu bine si de acest obstacol al vietii.
Multumim lui Dumnezeu, Dr. Eugen Sandica, familiei si celor care au fost alaturi de noi in aceasta perioada grea, ne-au incurajat si ne-au ridicat sa putem merge mai departe.
Vreau sa-i multumesc, din nou, Dr. Sandica pentru ce a facut fiului nostru, dar si pentru ceilalti copilasi si parinti. Nu cred ca exista atatea cuvinte de multumire pe cat merita acest om minunat, care are mentalitatea si profesionalismul german si sufletul de roman. Este dedicat meseriei, si il intalnesti in clinica de dimineata de la 7 pana seara tarziu, de multe ori si dupa ora 9 si in zilele de weekend. Tot respectul pentru ceea ce face. Alex s-a nascut o data in Romania si de doua ori in Germania.
Potrivit Dictionarului explicativ roman, erou este acea persoana "?nzestrata cu puteri supraomene?ti sau celebra prin faptele sale deosebite" sau, un om "deosebit prin calit??ile sale morale ?i prin ac?iunile sale, care se distinge ?n mod special ?ntr-un anumit domeniu". Dl. Doctor Eugen Sandica se incadreaza perfect in aceste definitii, fiind 100% dedicat salvarii vietii copilasilor, si ai sprijinul sau neconditionat, facand totul din suflet. De aceea este un erou... si un inger !